Du använder en gammal webbläsare. Var god uppgradera för att få en bättre upplevelse.
Leads & Conversions

SMS + marknadsföring = sant

SMS har vuxit som marknadsföringskanal, men få använder det på ett smart sätt. Många är rädda för att inkräkta, framstå som spammiga eller annat. Det är konstigt, vi har inga som helst problem med att nästintill mailbomba människor om vi tror att det vi skickar är intressant för dem. Men att skicka ett SMS med innehåll som vi VET är riktigt bra och kan underlätta för mottagaren, det är att gå över gränsen… Nej, dags att våga använda SMS ordentligt i vår marknadsföring!

 

4 tips på hur du lyckas med SMS

Men som alltid finns det både bra och dåliga sätt att göra det här på. Det vi vill undvika är att uppfattas som irrelevanta, opersonliga, giriga och störande. Exempelvis. Istället vill vi ge mottagaren något högst relevant för just honom eller henne. Dessutom vill vi visa att vi ser personen bakom mobilnumret, inte bara några siffror i mängden. Vi vill vara omtänksamma och uppmärksamma, genom att sätta mottagaren först. Och vi vill skicka SMS:et vid rätt tillfälle. Så i grund och botten är det vårt ständiga mantra: rätt budskap, till rätt person, med rätt innehåll, vid rätt tillfälle (och i rätt kanal, men det är ju avklarat här).

 

sms

 

 



Tack!

 

 

1. Rätt budskap – Exklusivitet är hjärter ess

Varför skriver vi upp oss på någonting över huvud taget? För chansen att få bra erbjudanden förstås. Ett nyhetsbrev för 10% rabatt på nästa beställning, ett konto för kontinuerliga rabatter och så vidare och så vidare. För telefon gäller i princip samma sak, med den enkla skillnaden att erbjudandena som går ut vis SMS måste vara 100% exklusiva. Samma typ av rabatt får inte erbjudas någon annanstans. Annars finns risken att mottagarna känner att de gett ut det ”heligaste de har” för ingen anledning.

Du måste visa att du kan ta tillvara på förtroendet det innebär att förvalta någons mobilnummer. Om dina kunder dessutom är medvetna om att det finns exklusiva erbjudanden att få via mobil, då är chansen betydligt större att de både skriver upp sig och tar del av dina erbjudanden. Det kan vara specifika rabatter, nyheter före alla andra, VIP-inbjudningar, tillgång till reor 24h före resten av prenumeranterna, paketdeals etc. Bara din fantasi sätter gränserna.

2. Rätt person – Våga vägra vida utskick

Att skicka exklusiva erbjudanden räcker dock inte. De måste vara relevanta också. Om du får ett SMS med ett kanonerbjudande på, säg soffor, när du i själva verket är ute efter köksattiraljer – tar du då erbjudandet om soffor? Bara för att det råkar finnas där? Knappast. Man kan ju bli smått vansinnig på alla erbjudanden man redan får som inte har någonting att göra med vad man är intresserad av eller letar efter. Så får det inte vara i mobilen. Där du ska du se till att vara så relevant det bara går.

Analysera datan du har om dina kunder och mottagare, kanske genom deras kundkort eller medlemsnummer. Titta efter mönster och trender som gäller hos dem: vad har de sökt efter, hur ser deras shoppingmönster ut, vad triggar de på, hur ser deras köphistorik ut, och var befinner de sig rent geografiskt? Sådana små detaljer kan ge dig enorma insikter och ingångar för dina budskap. Då slipper du skicka iväg drösvis med SMS där du liksom hoppas att du ska ”träffa rätt”. ROI någon? Dessutom kommer dina mottagare att uppskatta relevanta budskap och sådant bygger lojalitet. Är du nyfiken på hur man samlar in data som detta? Kolla in vårt inlägg om Data Management Platforms här!

happy

3. Rätt innehåll – Vad behöver dina kunder?

Tänk själv. Vad skulle du hellre vilja ha via SMS i jämförelse med mail, där allt viktigt försvinner i inkorgens röra? Min frisör skickar till exempel alltid en påminnelse dagen innan min klipptid. Smart och enkelt, och det garanterar i princip att jag ser den. Dessutom blir jag glad för all hjälp jag kan få med ett hektiskt schema. Tänk om den påminnelsen gått ut via mail?

Ett annat bra exempel är de budfirmor som använder sig av SMS för uppdateringar om försändelsen, samt för avier. Det värsta som finns är ju att se via spårningen att ditt paket väntar på dig, men att du inte kan hämta det förrän du fått POSTAVIN som skickats ut. Zzznark säger jag när jag hämtar paketet 2-3 dagar senare än nödvändigt.

Allmänna tips och trix är också en bra grej. En kompis köpte en TV och fick ett sms med en länk till en sida om hur man bäst ställer in den och andra intressanta tjänster som TV:n kunde erbjuda. Hur bra? Oavsett vad du precis sålt finns det alltid massor med extra information som du kan ge din kund.

4. Rätt tillfälle – När, när och när?

Spontant känns det som att detta är det man definitivt kan misslyckas med. Ett SMS går ut omedelbart, det finns ingen fördröjning som det ibland kan finnas med mail, exempelvis när man skickar i batches. Dessutom säger statistiken att vi, i 90% av fallen, troligtvis öppnar ett SMS inom 3 minuter (!). Alltså: tajming är allt. Som vanligt, i och för sig.

Ett typexempel på när tajmingen gick fel är när ett klädföretag jag är medlem i skulle köra en en erbjudandekampanj på en lördag nyligen, och skickade ut SMS med info. Som en påminnelse och inbjudan, ungefär. Problemet var att de skickade det redan på tisdagen. När lördagen väl kom hade jag glömt bort det. Trist för mig, som missade X% i rabatt, och trist för företaget som missade mina pengar. Det hade varit betydligt bättre om de skickat meddelandet på fredagen, eller ännu hellre: samma dag. Då hade jag troligtvis handlat direkt, eller lagt in en påminnelse eller liknande.

Något man tycker är självklart, men som ändå förtjänar att nämnas, är tidpunkten på dygnet. För tidigt eller för sent är aldrig en bra idé, det kan inkräkta på mottagarnas privatliv och istället skapa osämja. När Julia Adams (svensk artist) släppte sin singel 0400AM fick X antal skivrecensenter runtom i landet ett SMS klockan, just det, 04 på morgonen. Alla var inte helt överlyckliga över detta tilltag. Återigen: tajming är viktigt. Å andra sidan plockades det upp av tidningar och helt plötsligt var det en nyhet, så varför inte..? Nej, skämt åsido. Om du inte jobbar på en nattklubb eller i en bransch där nattliga aktiviteter är grejen så undvik de ”skumma” tiderna.

Så. Iväg nu och klura på några smarta SMS-kampanjer!

hurry

Thank you for letting us know!