Du använder en gammal webbläsare. Var god uppgradera för att få en bättre upplevelse.
Relevant Content

Skillnad på content & copy?

Många känner sig inte helt säkra på vad som skiljer content och copy åt, eller om det ens finns någon skillnad – text som text eller? Det finns dock en ganska tydlig distinktion på när man använder respektive uttryck, och det är syftet med innehållet.

CONTENT WRITING

Syftet med content writing är att underhålla, utbilda och dela genuint värdefull information (kostnadsfritt) för att få läsaren – potentiella eller existerande kunder – att känna ett värde av att ha en relation, köpa produkter och interagera med ditt varumärke. Bra content är ärlig och tydlig med vad kärnan i innehållet är. Om det innehåller påståenden om ditt företag så ska det alltid kunna backas upp med fakta. Om något behöver förtydligas, gör det. Du vill inte att din målgrupp ska känna sig dum eller underlägsen. Att kommunicera på det sättet öppnar dörren för genuin kommunikation med din målgrupp, som också kommer att känna större förtroende för varumärket.

Med content kan du försöka få potentiella och existerande kunder att stanna längre på din sajt och engagera sig i saker som att läsa ett blogginlägg, lyssna på en podcast eller ladda ner ett white paper. Nyhetsbrev ingår också i content då det har som syfte att bygga varumärke och ge mervärde till en relation.

COPY WRITING

Copywriting har som syfte att fånga uppmärksamhet, sälja in en idé och uppmana till action hos läsaren. Det kan handla om att köpa en produkt via till exempel annonser eller direktmail eller försöka få en hemsidebesökare att signa upp på ett nyhetsbrev. Copyn behöver alltså framkalla en tillräckligt stark känsla för ditt varumärke att målgruppen agerar precis som du planerat.

Den indragande copyn måste vara rakt på sak, ha bra rubriker (inte för torra, inte för underfundiga), tydliga CTA:s, skapa intresse och sälja in ditt varumärke till max. Undvik dock att överdriva, då det kan ge moteffekter som att skapa irritation, vilket kan skada ditt varumärke. Använd enkla ord som alla förstår så att ingen känner sig förvirrad – återigen, du vill inte att din målgrupp ska känna sig underlägsen.

SUMMAN AV KARDEMUMMAN

Som du nog förstått behöver copywriting och content writing samverka för att nå framgång. Det blir svårt att bara fokusera på sitt värdefulla content utan hjälp av den indragande, mer säljande, copyn eftersom väldigt få kommer att hitta informationen. Samtidigt vill ingen känna att ett företag alltid försöker sälja något. Man vill få en förståelse för och kunna lita på vad ditt varumärke har att erbjuda. Det åstadkommer du med bra content som ger mervärde!

Hoppas att vi kunnat bena ut dessa två koncept för dig, så att du känner dig helt med i matchen nästa gång det kommer på tal. Glöm förresten inte att signa upp dig på vårt nyhetsbrev för att få fler användbara tips i brevlådan varje månad!