Du använder en gammal webbläsare. Var god uppgradera för att få en bättre upplevelse.
Marketing Automation

8 funktioner du vill ha i en Marketing Automation-plattform

Den tekniska djungeln inom Marketing Automation och dess olika lösningar blir snårigare och mer avancerad för varje år. De flesta plattformar erbjuder massor av funktioner som ska automatisera ditt dagliga arbete med leadshantering. Det som blir din stora utmaning här är att sålla bland vad du faktiskt behöver för funktioner – och vad som är helt onödigt.

En stor uppgift som dessutom måste backa upp det faktum att det är en stor investering, speciellt en helt ny plattform eller byte av befintlig. Du vill inte upptäcka, några år efter inköp, att din plattform inte längre räcker till för en planerad expansion. Vad som är just ditt företags unika behov och vad du behöver få ut av en Marketing Automation-plattform, det vet du bäst själv. Vi har dock ett antal punkter som vi tycker är viktiga för alla som jobbar med leadshantering att ta med i beräkningen vid val av plattform:

 

NÄR DU ÄR I STARTGROPARNA…

GRADING

Det här använder du för att tala om för din plattform vem som är din ideala köpare. När nya personer adderas till databasen kan du direkt avgöra hur sannolikt det är att få till ett köp. Grading är en slags kvalitetsstämpel kan man säga och man använder oftast skalan A+ – F för att gradera profilen (titel, storlek på företag, geografiskt område, m.m.).

Du avgör själv vilka kriterier som ger vilken typ av grade, och när den ska appliceras på en potentiell köpare. Detta är något som kan göras manuellt men som i en bra plattform kan göras med hjälp av automation rules. Tack vare grading kan du snabbt och enkelt se resultat av dina marknadsaktiviteter i form av kvaliteten på leads.

TAGGA KAMPANJER

Genom att tagga upp alla olika typer av marknadsaktiviteter i olika kampanjer, kan du enkelt hålla reda på vilken aktivitet dina leads var i kontakt med allra först och vilka olika kampanjer som influerat ditt lead. Dessutom kan du se ROI och performance per individuell kampanj. Ett bra MA-system synkar dessutom smidigt den här informationen med ditt CRM, så att dina leads alltid har uppdaterad information om kampanjer de interagerat med.

DYNAMISKA LISTOR

Alla marknadsförare vet vad en statisk lista är, men en dynamisk lista är ganska mycket vassare. Lite som en Zlatan av listor kan man säga. En statisk lista är gjord för, och användbar i de lägen du inte behöver att ta bort personer från din lista. En dynamisk lista bygger på kriterier och kan lägga till eller ta bort en person beroende på om de matchar dessa eller inte.

Du kanske vill sätta upp en dynamisk lista för dina mest engagerade leads och skicka ett specialerbjudande till dem. Listan vill du basera på hur många email de öppnat under vissa veckor och antal besök på hemsidan till exempel. Såna saker ändras över tiden men genom en dynamisk lista, som lägger till och tar bort leads när kriterierna ändras, har du alltid den senaste informationen när du behöver den.

 

NÄR AUTOMATION BÖRJAR KÄNNAS GANSKA BEKVÄMT…

SCORINGKATEGORIER

Grading, som sagt, hjälper dig att hitta dina ideala kund med hjälp av demografisk information. Scoring hjälper dig vidare genom att tala om hur aktiv din potentiella kund är med ditt varumärke.

När en potentiell kund interagerar med din hemsida, läser email, laddar ner white papers, etc. kan du använda dessa aktiviteter för att score – alltså ge poäng. När du sen kombinerar grading och scoring kan du avgöra hur många som sannolikt kommer genomföra ett köp, baserat på sitt beteende. Den här typen av insikt är ovärderlig för att prognostisera sälj och rapportera på leadskvalitet.

DYNAMISK CONTENT

Om din MA-plattform har funktionen att personalisera content för olika personer, kan du öka engagemang och lyfta din marketing till en helt ny nivå. Genom att använda information som du redan har (genom till exempel ifyllda formulär och beteende), kan du lägga in text eller bild i email och på landningssidor som som passar en viss typ av jobbtitel, ett geografiskt område eller produkt de är intresserade av. Du sparar tid på att slippa skapa många olika varianter av ett email eller landningssida – och för mottagaren kommer kommunikationen att kännas mer relevant för just honom eller henne. Win-win!

AVANCERADE AUTOMATION RULES

De flesta plattformar erbjuder automation rules och det känns som en given funktion i ett automatiseringsverktyg. Men i takt med att du och ditt företag börjar bli bekväma med er MA-plattform, kommer troligtvis en tid då ni vill ha ut mer av dem. Ni vill gå ett steg längre och bli mer avancerade.

En mer avancerad automation rule låter dig specificera kriterier som du vill matcha på potentiella kunder och utföra en viss action på de som matchar, eller inte matchar. Du kan till exempel använda detta för att uppdatera din databas, lägga till score, assigna vissa leads till en viss säljperson, etc.

 

NÄR DU VILL ÅT KÖRSBÄRET PÅ TOPPEN…

ANALYSPROGNOSER

Predictive analytics. Det här innebär att din mjukvara använder befintlig kunddata för att kunna förutspå vilka som är troliga köpare. Systemet kalkylerar köpintentioner som sedan kan analyseras av en säljare och kan användas för att prioritera leads att följa upp med.

Vanligtvis är detta baserat på aktivitet (öppningar och klick i email osv.) och ger en score upp till 100 för att säga hur köpredo ett lead är.

SMIDIG INTEGRATION MED DITT CRM

En av de största utmaningarna med både ett CRM-system och ett MA-system är att du, för det mesta, måste logga in och använda dem separat – även om de interagerar med varandra.

Med en fullt integrerad MA-plattform sparar du tid på att pendla mellan olika login. Dessutom är det enklare att se och tolka dina leads engagement-historia. En funktion som smälter samman CRM-plattformen MA-plattformen på det sättet, kan hjälpa till att stänga gapet mellan marknad och sälj.

Sådärja. Vi hoppas att detta kan hjälpa dig när du letar efter en ny eller bättre plattform för Marketing Automation, som passar ditt företag både idag och imorgon.

Vill du veta mer om Marketing Automation, vilka plattformar som kan passa ditt företag eller få hjälp med en ny satsning – vi finns här av precis den anledningen. Fyll i dina uppgifter så kontaktar vi dig och berättar mer!

Thank you for letting us know!