10 attraherande knep för ökad konvertering
Kärlek och marknadsföring går hand i hand. Det handlar om konvertering och kundresor. Det handlar om att kunna attrahera och bibehålla ett intresse under en längre tid. Träffar du en människa för första gången, dröjer det enbart ett par sekunder för att du ska skaffa dig en uppfattning om vem denna person är och du blir framgångsrik .
Det gäller att vara intressant och sticka ut från mängden. Samma regler gäller även för e-postmarknadsföring (och sms-marknadsföring). Så nu inför alla hjärtans dag har vi listat 10 knep för att skapa attraherande design och upplägg för dina mail:
1. Knapp-text = Konvertering
Undvik att använda texten “submit” på knappar. Det är otydligt vad som faktiskt händer när man då trycker på knappen. Skriv istället vad man kan vänta sig om man skulle klicka vidare. Om mailet handlar om ett event, skriv “Registrera dig nu”, om det är en introduktion till en blogpost, skriv “Läs mer om xxx här”. Med lite kreativitet och tydlighet kan du öka konverteringarna avsevärt!
2. Länka allt som går att länka
För att maximera möjligheten att din läsare klickar vidare, se till att länka allting som kan vara intressant. Om du har bilder i mailet, se till att även de är länkade till den avsedda artikeln eller bloggposten. Nämns ditt företag i sidfoten? Se till att länka det till hemsidan.
3. Länkar ska se ut som länkar
Ska en länk vara blå och understruken? Vill du hålla det enkelt, så är svaret ja. De flesta förstår att en text som ser ut såhär, länkar till någonting. Det behöver inte förtydligas med ord som “klicka här” för att man ska förstå. Om du har fler kontrastfärger i din grafiska profil kan dessa också användas.
Vilken reaktion olika färger skapar är omöjligt att avgöra helt på förhand, det kan självklart variera. Därför är det värt att pröva sig fram och se vad som fungerar bäst för er. MEN! Om du vill köra på ett säkert kort, använd en neutral blå.
4. Använd tydliga underrubriker
Det är sällan man läser mail i detalj, oftast scannar vi bara igenom mailet i en “f-form”. Vi tittar först igenom toppen av mailet och sedan scannar vi snabbt av innehållet. Ett av de element som läsaren först stöter på är underrubriken. Den avgör ofta om läsaren kommer att fortsätta läsa eller gå till nästa mail.
En tydliga och intresseväckande underrubrik är extremt viktig. Den ska på någon sekund få läsaren att förstå vad innehållet berör samt även varför man bör fortsätta läsa. Finns det ingen relevans, eller att texten otydlig, ja då är risken att mailet skickas direkt ner i skräpkorgen.
5. Punktlista
I vår stressade vardag hittar vi gärna genvägar för att snabbare konsumera information. Finns det sammanfattningar, genvägar till kunskapen så tar vi dem. Punktlistan är mailets sammanfattning, USP’en, det unika värdet, presenterat i ett kortformat för den otålige. Som bevis på detta, skippade du inledningen i den här artikeln för att direkt dyka in i listan? På samma sätt fungerar det i mail, fast med ännu kortare tid att fånga läsarens intresse på.
Använder du en punktlista ser mailet överskådligt och behagligt ut. Läsaren förstår bara av att läsa punktlistan varför den bör klicka vidare. Men ska du använda en punktlista, se till att använda den ordentligt. Håll dig till max 5-6 punkter och använd inte mer än 8-10 ord per punkt. (Annars blir det inte längre så lättöverskådligt).
6. Knapp-design, använd en kontrastfärg därför konverterar du
Precis som med kontrasterande färger på länkarna, är det mycket viktigt att välja en färg på knappar som sticker ut. Men tänk på att en knapp även kan ge olika signaler, beroende på vem du kommunicerar med. Olika kulturer har olika semantiska regler, med andra ord tolkar vi tecken på olika sätt. Exempelvis skapar en röd färg lätt uppmärksamhet, men kan i många fall även uppfattas som en varning. Oavsett vilken färg du väljer bör den anpassas till kontexten.
7. Placering av CTA
Se till att din call-to-action- knapp, eller länken du vill att läsaren ska klicka på, är logiskt placerade. När det kommer till mail, räcker det inte med att veta att människor oftast läser från vänster till höger. Vi måste även inse att de flesta enbart scannar utan att läsa. Vissa scrollar inte ens.
Det bör därför finnas fler möjligheter att klicka vidare. Förutom en knapp i slutet av ditt mail, bör vi även ge möjlighet att kunna göra detta på en gång. Se därför till att det finns en knapp, eller länk i början av ditt mail, så att läsaren redan när den öppnar mailet ska kunna klicka vidare, också om mailet öppnas i en mobil.
8. Död yta, lämna mellanrum för CTA knappen = utrymme för konvertering
Vill du skapa ytterligare uppmärksamhet kring en knapp, se till att omge den med
Tomma ytor
Det är ett enkelt semantiskt tillvägagångssätt för att skapa kontrast. Blandas knappen in i texten försvinner kontrasten och chansen att någon ska klicka vidare minskar. Låt knappen omges med extra yta.
9. En enda CTA = Konverteringsoptimering
Ditt mail ska ha ett syfte och mål, en CTA. Din läsare ska klicka vidare till en specifik blogpost/artikel eller vad det nu kan vara. Det är lätt att falla för frestelsen att inkludera så mycket information man bara kan och länka till allting förträffligt som ert företag har åstadkommit på sistone. Ju mer information desto mer intresserad kommer läsaren att bli, eller hur? Nej, då förlorar ni med största sannolikhet läsarens uppmärksamhet. Har ni många knappar och länkar som pekar mot olika håll är risken istället att läsaren inte tar något beslut alls.
Om ni däremot känner att ni måste ha med fler artiklar, (som i ett nyhetsbrev exempelvis), lägg en stark betoning på en av dem. Att ha mycket intressant material och information är självklart inte fel, men undvik att trycka in den informationen i ett mail. Ett mail ska locka ett intresse hos läsaren att vilja läsa vidare och klicka på länken som tar den till er blogg, exempelvis. Där presenterar ni alla förträffliga bloggposter och artiklar, för att sedan försöka att konvertera läsaren.
Därför behöver du en innehållskalender.
10. AB-testa = Konverteringsgrad
I slutändan vad som faktiskt fungerar för just er är det omöjligt att avgöra på förhand. Nyckeln till framgång är att testa sig fram. Experimentera. Byt plats på era knappar, testa olika färger, byt text. Exakt hur just era läsare reagerar kan man inte veta förrän man har prövat sig fram. Genom att AB-testa kommer ni kunna optimera era ”Call to actions” och på sikt öka era konverteringar.
Det finns många knep att ta till för att stå ut från mängden när det kommer till mail. Läsaren vill helst ta emot ett mail som är tydligt, intressant och där det framgår vad som händer om man klickar vidare i det. Kanske lite som när man söker en partner. De flesta går ju inte fram och pratar med någon som ser misstänksam eller tråkig ut. Men som sagt, vad som fungerar beror ju alltid på vilka du är ute efter. Det varierar. Testa dig fram och undersök vad som fungerade och vad som inte gjorde det. Gör du det kommer du på sikt bli mycket framgångsrik med din email-marknadsföring.
Vill du har fler tips om hur du kan öka era konverteringar och skapa fler affärer?
Följ oss på Infunnel! Vi är digitala vetenskapsmän. Vi testar, utvärderar, förbättrar och utvecklar din affär.
Så blir du bättre på konvertering 😀